熙熙森林·广州猫

YY 宠物医院
赛诺 动物医院
致远 动物医院
方舟 动物医院
百思 动物医院
瑞鹏 动物医院
严国平 猫专科

[养护分享] 养猫神马的果然要睇缘分

正如之前发帖讲嘅,家里装好纱窗后就开始想稳猫猫领养嘞。一心想找黄白,但系果段时间都无黄白。无意发现某只七个月大嘅奶牛,觉得距处境堪忧,通常大家都会要两三个月大嘅奶猫,而且救助人家里的问题,也不能把它带回家暂住。就试下同呢位救助人联络下,交谈好顺利,当时就觉得,即使不能领养到,交到救助人这样一个朋友也挺好的说。(插句题外话,向准备要领养的朋友说“其实回访并不麻烦滴,交个朋友而已嘛”)审核之类嘅都通过晒嘞。就差约时间出来看看猫猫,适合就可以直接领回家的说~
      点知就系约定时间嘅前两日,男朋友嘅妈妈唔知边到(其实系我无问啦)执咗只奶牛奶猫仔翻黎。阿姨其实想干脆留低养埋,奈何家里已经有只狗狗,而且叔叔好抗拒。两公婆为此吵大交
      无奈之下只能够我先接翻屋企再作打算。黎到我度,因为新环境唔适应,很是害怕。不吃不喝,不去厕所,不过又无好似大部分嘅猫仔咁叫一晚。累我都担心咗一日一夜,直到第二晚带去医院检查后至放心。可能它呢种怕人嘅表现,令到我阿妈觉得距好乖,加之男朋友同距相处咗一晚之后就好中意距。所以就决定留低自己养嘞。幸好救助人都无怪我,仲同我讲呢D就系缘分,叫我好好照顾猫仔,距继续为她那只努力稳屋企。其实好想收埋松毛翻黎的说~不过屋企人由半年前嘅反对到同意比我养猫,已经好难得了,实在唔敢得寸进尺。
    奶仔~呢两日终于习惯环境,肯露面比我发下微博啦。
    又系奶牛,明明系想要稳黄白的说。松毛又系奶牛一只~ 这就系缘分么?最近遇到嘅都系奶牛!!

奶仔啱翻黎嘅时候全身都系虱,量多到随手摸下都可以捉到!而且系4月5号刮风落大雨,怕会冻亲又唔可以冲凉。六号晚带去医院检查,医生又话太细,(两个月都未够)唔可以杜虱。逼我晚晚落班翻黎用祛虱梳慢慢搞,虽然物理方法无可能祛得晒,但系总算无咁恶心。
      本来医生叫过两个星期再去驱虫,但系最近猫瘟肆虐,而且医生那边都接咗几只大沥那批大肚猫。驱虫呢D小事都系唔好去医院打搅嘞。今日喂咗拜耳,唔知会唔会太迟,我见便便已经有一两条白色嘅虫了。 体外嘅,未试过,买咗大宠爱嘞,要点搞呢?具体位置要点拿捏? 呢两日熟悉我之后都可以抱抱了,发现耳朵都几脏,不过未至于耳螨。需要滴耳仔么?家里有耳康,但系以前那只治疗耳螨时候的,日常清洁的话,会不会太过厉害呢?

还有,天然粮究竟怎样拣呢?宜家喂紧美士,本来想买NOW嘅,不过美士好似实惠好多,而且一齐去买粮嘅同事推荐买。不过既然决定养它了,而且暂时就得它一个,都构成唔到咩负担,都系想尽量比到最好距啦。
    奶仔呢两日长牙,成日捉住我只手指就咬,骂它又听不懂,打它我又做唔出....呢个问题要点解决呢?

原本就是有缘才是最好的,论坛上很多人一心找心中理想的猫,毛色年龄都要求的很详细,这种领养人一般都是刚要养猫的新手,养过猫的人一般都会更注重猫的性格,或者对猫的爱心更重些,往往会领养一些没人要就人道处理的猫。
    所以就算遇到了心中理想的猫,往往也过不了救助人的考核。所有有缘的猫就有优势了,你处于爱心救助了它,本身就比那种给自己找宠物的想法高尚了很多,所以恭喜 楼主,你能领养它说明你是真正有爱心的人,你和猫将来都会很幸福的。

其实从小养两只猫它们会开心很多,毕竟人和猫很多时候玩不到一起去的,象你说的咬人不分轻重这种问题也可以通过2只猫解决。
    慵懒

好靓好可爱的小奶牛,识摸门口,好日子来啦

猫猫一定要变成肥牛的

回复 2# zeader

的确,我都系睇重性格咯。所以之前稳领养嘅,目标都系大猫,起码一岁左右咁啦。性格大概都有样睇。唔似D细猫,好似奶仔咁,至两个星期唔够,就由怕丑仔变成百厌星嘞。好彩距比阿妈嘅第一印象好好,所以宜家就算点曳,阿妈都话其实都算乖
    开心