熙熙森林·广州猫

YY 宠物医院
赛诺 动物医院
致远 动物医院
方舟 动物医院
百思 动物医院
瑞鹏 动物医院
严国平 猫专科

[已领养] 新丁驾到~行过路过唔好错过啊!

关闭 [复制链接]

讲起新丁就真係命大。前几个月,我翻屋企嘅时候,路过巷仔嘅时候,发现有只猫仔喺度玩纸皮箱,<br/>开头以为係路边嗰家人自己只猫就冇理会。<br/>跟住晚黑去打波嘅时候又经过条巷仔,发现只猫仔仲喺嗰箱度。<br/>出于好奇就过去睇睇,发现只猫仔係畀人掉咗出嚟。<br/>如果要我当冇睇见,我又真係做唔出。<br/>但係嗰日唔知咩日子,早上去人哋屋企嘅时候,经过楼梯最顶层,已经执咗两只猫仔。<br/>屋企已经6只猫,冇可能再养,唯有放喺老公屋企楼下嘅猫姨度寄养,开头都係唔应承,经过我连求带喊,答应每个月都畀伙食费,终于都应承。<br/><br/><span style="FONT-WEIGHT: bold">但係今乜去畀伙食费嘅时候,猫姨话我听,哩排抓猫嘅人好多,哩头喂完猫,转头就唔见咗只猫。<br/>啲人狼死度用嗰啲捞鱼嘅网去抓猫猫。<br/>猫姨屋企又唔钟意绑猫,又住一楼,已经唔见几只猫,<br/>仲话之前新丁畀啲细路带咗上去三楼玩,唔识路翻屋企,后期畀猫姨嘅女发现先带翻屋企。<br/>跟住仲话新丁细只,经常好奇唔知走去边度玩,好彩每次都揾得翻~(╯﹏╰),<br/>听完我就开始惊啦,边度放心新丁继续喺猫姨度噶,所以宜家发帖揾领养。<br/><br/><span style="COLOR: rgb(255,153,0)"><span style="COLOR: rgb(204,153,255)"><span style="COLOR: rgb(255,153,204)"><span style="COLOR: rgb(0,128,128)">我哋新丁8个月大左右,男仔嚟。<br/>体格好好噶,圆头圆脑咁,只眼又大。实係靓仔!!!咁写包书!<br/>咩都食,猫粮猫饭都食。<br/>识去猫盆度便便。<br/>好钟意人哋抱佢。好痴人噶,就係太纯,惊佢跟人哋走咗。<br/><br/><span style="COLOR: rgb(255,0,0)">请遵守熙熙嘅领养条款,猫贩请自重!<br/></span></span></span></span></span></span>
<p align="left"><b><u>领养协议</u></b><b><u>:</u></b></p>
<p align="left">领养猫不是一时的冲动,领养人必须有充分的心理准备,要爱猫猫,照顾猫猫一辈子</p>
<p align="left">真心爱猫,对猫负责一辈子的朋友,请和我联系,用你的爱去关怀这些小可爱一辈子</p>
<p align="left">1.遵循熙熙领养猫咪的协议,签定纸面领养协议</p>
<p align="left">2.不离不弃,宠爱终身</p>
<p align="left">3.窗口阳台,安全封网,防止坠落(猫不像狗会回家的,不只是封阳台,更要小心防止猫猫出走)</p>
<p align="left">4.绝育,定期打疫苗及驱虫,伤病早治</p>
<p align="left">5.不放养拴养笼养</p>
<p align="left">6.健康饮食,吃猫粮(不吃伟家喜悦等猫粮,因为长期吃猫猫容易得结石等泌尿疾病)或者健康均衡的鱼饭</p>
<p align="left">7.接受定期上门或电话等回访,实在有不能继续抚养的难处,不可私自把猫转送他人,请必定要和救助人协商解决</p>
<p align="left">8.生活稳定,全家接受,懂猫爱猫,不因为怀孕,工作变迁等原因随意抛弃猫猫</p>
<p align="left">9.养猫是乐趣,亦是责任,可能还有麻烦,请考虑是否能接受猫咪掉毛、抓东西、淘气、误伤人等等……当然有些可以经过训练和感情培养去纠正</p>
<p align="left">&nbsp;</p>
<p align="left"><b>(一.因为领养人大多数都是年轻人,要考虑将来结婚生育的事情,关于媒体和医生宣传的沸沸扬扬的弓形虫,请看这个帖子,请务必仔细阅读,如果依然不能确定将来会不会遗弃或转送,请就此打住,不要领养!谢谢!</b></p>
<p align="left"><b><a href="http://www.gzcat.org/bbs/dispbbs.asp?BoardID=13&amp;ID=12963" target="_blank">http://www.gzcat.org/bbs/dispbbs.asp?BoardID=13&amp;ID=12963</a></b></p>
<p align="left">&nbsp;<b>二.没有养猫经验的领养人,可以参看熙熙置顶帖子-养猫常识大全</b></p>
<p align="left"><a href="http://www.gzcat.org/bbs/dispbbs.asp?boardid=13&amp;Id=35353" target="_blank"><b>http://www.gzcat.org/bbs/dispbbs.asp?boardid=13&amp;Id=35353</b></a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<b> </b></p>
<p align="left"><b>&nbsp;</b><b>三</b><b>.</b><b>爱猫希望加入救助行列帮助更多的流浪猫的朋友</b><b>,</b><b>可以参看熙熙置顶帖子</b><b>--</b><b>猫咪救助专题</b></p>
<p align="left"><b><a href="http://www.gzcat.org/bbs/dispbbs.asp?boardID=13&amp;ID=35444&amp;page=1" target="_blank">http://www.gzcat.org/bbs/dispbbs.asp?boardID=13&amp;ID=35444&amp;page=1</a>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; )</b></p>
<p align="left"><strong><font color="#ff0000">有意者请QQ:389779281(答案係粉红色)。</font><br/></strong></p>
<p align="left"><strong>&nbsp;</p></strong>
<p align="left"><br/></p>
<p align="left"><b><span style="COLOR: rgb(255,0,0)">宜家送上我哋新丁嘅靓仔相!</span></b></p>
<p align="left"><b><span style="COLOR: rgb(255,0,0)"></span></b>&nbsp;</p>
<p align="left"><b><span style="COLOR: rgb(255,0,0)"></span></b>&nbsp;</p>
<p align="left"><b><span style="COLOR: rgb(255,0,0)"></span><br/></b></p><br/><br/><br/><br/>

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x
    开心

帮顶啊!!!!!!

加油~~~新丁!!!!
    匿名  发表于 2010-1-11 19:45
    那忧郁的眼神跟我家咪咪好像啊。。呵呵。。

猫猫加油啊!

<p>帮顶~</p>
    匿名  发表于 2010-1-16 00:43
    这只猫真的好乖~一直乖乖甘坐系箱里面!

几可爱呀~~你得既

&nbsp;冇人睇睇嘅~~~~[em53][em62]